İhtiyaç Kredisi Cayma Şartları Nelerdir?
İhtiyaç Kredisi Cayma Şartları Nelerdir?

İhtiyaç Kredisi Nasıl İptal Edilir? Günümüzde birçok kişi gereksinimlerini karşılayabilmek için ihtiyaç kredisine başvurmaktadır. Fakat bazı kişiler, ihtiyaç kredisine başvuru yaptıktan sonra kredi başvurusunu iptal etmek isteyebiliyor. Bu yüzden de müşteriler, ihtiyaç kredisinin nasıl iptal ettiği hakkında araştırmalara giriyor. Eğer siz de ihtiyaç kredisi nasıl iptal edilir diye merak ediyorsanız yazının devamını okuyarak detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

İhtiyaç Kredisi Cayma Hakkı Nedir?

İhtiyaç kredisi cayma hakkı, imzalanan ve dosyası açılan kredilerin iptali için tüketicilere tanınan yasal bir haktır. Kredi başvurusu onaylanan tüketici, bir takım şartlar altından ihtiyaç kredisinden cayma hakkına sahiptir. Daha başvurusu onaylanmayan tüketicilerin ise ihtiyaç kredisi iptali için sözlü beyanda bulunmaları yeterlidir.

İhtiyaç Kredisi Cayma Şartları Nelerdir?

İhtiyaç kredisini iptal etmek için bazı noktalara dikkat etmek gerekmektedir. Sözleşmesi imzalanan ve dosyanın resmi olarak işleme konulduğu kredinin iptali için tüketicilere 14 günlük bir süre verilmektedir. İhtiyaç kredisini iptal etmek isteyen tüketici 14 içerisinde cayma hakkını kullanarak ihtiyaç kredisini iptal edebilmektedir.

Sözleşme imzalanmamış olan ihtiyaç kredisini iptal etmek için ise bankaya durumu bildirmek yeterlidir. Tüketici, 14 gün içerisinde ihtiyaç kredisi cayma hakkını kullanarak masrafsız ve kolay bir şekilde kredi iptalini gerçekleştirebilmektedir.

Eğer tüketici, cayma süresi olan 14 günün geçmesinden sonra kredi iptali için başvurursa borcun tamamını tek seferde ödemesi gerekmektedir. Bununla birlikte erken kapama cezası uygulanır. Fakat erken kapama cezası genellikle konut kredisi gibi uzun vadeli ödemeler için uygulanmaktadır.

kredi cayma sartlari neler2

Konut kredisinde erken kapama cezasının uygulanmasının nedeni ise bankaların yapmış olduğu yıllık planların bozulmasıdır. Çünkü krediyi vadesinden önce kapatmak, bankanın gelir ve bütçe planlarını olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Bundan dolayı da tüketiciye, erken kapama cezası uygulanmaktadır. 36 aydan daha uzun vadeli kredilerin ceza oranı, anapara üzerinden %2 olarak belirlenmektedir.

İhtiyaç Kredisi Cayma Hakkı İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

İhtiyaç kredisi cayma hakkı için dikkat edilmesi gereken noktalar genel olarak aşağıdaki gibidir:

  • Cayma hakkı süresi, sözleşmenin kurulduğu tarihte başlamaktadır.
  • Tüketici, anaparayı ve kredinin kullanıldığı tarihten anaparanın geri ödendiği tarihe kadar olan süre içerisinde tahakkuk eden faizi en geç cayma bildirimini kredi verene göndermesinden 30 gün içinde geri ödemelidir.
  • Banka; tüketiciden hesaplanan faiz, kamu kurum ve üçüncü kişilere ödenmiş olan ücretler dışında herhangi bir bedel talep edemez. Bu bedellerin haricinde kalan ve tüketiciden tahsil edilen her türlü ücret, tüketicinin anapara ile tahakkuk eden faizi, kredi verene geri ödediği tarihten itibaren 7 gün içerisinde tüketiciye iade edilir.

İhtiyaç Kredisi Cayma Hakkı Kredi Notunu Etkiler Mi?

İhtiyaç kredisinin onaylanması halinde tutarın hesaba geçmesi ve aniden borçlanma durumu oluşabileceğinden ötürü kredi notunda bir miktar düşüş yaşanmaktadır. Buna karşın düzenli ödeme yapıldığı sürece tekrar yükselmeye başlayacaktır. Cayma hakkında kredi notunun düşme miktarı bankadan bankaya göre değişkenlik gösterebilmektedir. Hatta bazı bankalar, kredi notunda düşürme yapmayabilmektedir.

İhtiyaç Kredisi İptali Nasıl Yapılır?

İhtiyaç kredisini iptal etmek için ilgili banka ile iletişim geçmek gerekmektedir. Ancak kredi iptali için bankalar genellikle tüketicinin şubeye gitmesini istemektedir. Bundan dolayı ihtiyaç kredinizi iptal etmek için bankanızın en yakın şubesine giderek cayma hakkınızı isteyebilirsiniz. Gerekli belgeleri imzalayıp dilekçenizi yazdıktan sonra ihtiyaç kredinizin iptali gerçekleşir. Eğer kredinizi onaylandıktan sonra iptal talebinde bulunduysanız, almış olduğunuz krediyi 30 gün içerisinde bankaya iade etmeniz gerekmektedir. İadenin 30 günü geçmesi halinde cezai yaptırımlar uygulanmaktadır.

Önceki İçerikBonus Puan Kullanılan Bonus Puan Geçen Siteler
Sonraki İçerikFindeks Kredi Notuna Nasıl İtiraz Edilir?
Recep Karaca
Recep Karaca, Hacettepe Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nden mezun olup bankacılık ve finans sektöründe uzun yıllara dayanan bir deneyime sahiptir. Özellikle ticari krediler, risk yönetimi ve stratejik finansal planlama alanlarında uzmanlaşan Karaca, sektördeki finansal gelişmeleri yakından takip eden bir uzmandır. Çeşitli büyük firmalarla çalışarak kurumsal finans yönetimi ve kredi değerlendirme süreçlerine dair bilgi birikimi edinen Karaca, finans dünyasındaki karmaşık süreçleri sade ve anlaşılır bir dille okuyucularıyla paylaşmaktadır.