bilgi-ve-iletiim-pazar-byyor-335-milyar

Türkiye’de Bilgi ve İletişim Sektörü Büyüyor: 33,5 Milyar Dolarlık Pazar

TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Tombalak, son açıklamalarında Türkiye’de bilgi ve iletişim sektörünün yılı 33,5 milyar dolarlık bir büyüme ile tamamladığını duyurdu. Avrupa’nın gerisinde kalan bu sektörde hedef, bu yıl yüzde 5 büyümeyi yakalamak. Tombalak, “Bilgi ve iletişim sektörünün 2025 hedefi ise 34,6 milyar dolar” olduğunu belirtti.

Avrupa ve Türkiye’de Sektörün Durumu

Avrupa’da 2024 yılında büyüme sağlanamazken, Almanya yüzde 2,2 gerilerken İngiltere yüzde 4,1 büyümeyi başardı. Avrupa’nın küçülmesi Türkiye’nin ihracatını etkileyebilir. Avrupa’da 5 yıllık tahminlemelere göre bilgi ve iletişim pazarında ortalama yüzde 9 büyüme öngörülüyor. Türkiye’de ise sektör hedeflerinin gerisinde kalındığına dikkat çekildi.

Bilgi ve İletişim Sektöründe Küresel Büyüme ve Türkiye’nin Durumu

Dünya genelinde bilgi ve iletişim pazarının büyüklüğü 4,5 trilyon doları aştı. Türkiye’nin bu devasa pazardaki payı ise yalnızca yüzde 1 seviyesinde kaldı. Mehmet Ali Tombalak, sektörel büyümeyi çift hanelere taşımak için farklı bir yol haritası izlenmesi gerektiğine vurgu yaparak Türkiye’nin bu alanda daha etkin olması gerektiğini belirtti.

Yazılım Sektöründe İhracat Geliri ve Beklentiler

Yazılım sektörünün ihracat geliri 2,5 milyar dolara ulaşırken, sektörün pazar büyüklüğü 8,7 milyar doları geçti. Tombalak, yazılım sektörünün büyümesini destekleyen yapay zeka ve bulut teknolojilerinin önümüzdeki yıllarda sektörü daha da ileriye taşıyacağını belirtti. Bu yılın sonunda yazılım sektörünün 10 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşmasının beklendiğini söyledi.

Türkiye’nin bilgi ve iletişim sektöründe daha güçlü bir oyuncu olabilmesi ve küresel pazardaki rekabette başarılı olabilmesi için sektöre yönelik stratejilerin ve yatırımların artırılması gerektiği belirtildi. Mehmet Ali Tombalak’ın açıklamaları, Türkiye’nin teknoloji alanındaki potansiyeline ışık tutarak sektördeki önümüzdeki dönemde izlenecek yol haritasına dair önemli ipuçları veriyor.

Önceki İçerik3 Şirketin Halka Arzı Onaylandı
Sonraki İçerikDünya Bankası Türkiye Büyüme Öngörüsü
Esra Zara
Esra Zara, Boğaziçi Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun olduktan sonra bankacılık ve finans sektöründe kariyerine adım atmış, özellikle kredi yönetimi ve finansal analiz alanlarında uzmanlaşmıştır. Uzun yıllar özel bir bankada çalışarak bireysel ve ticari kredilerde deneyim kazanan Zara, aynı zamanda birçok finansal uygulamanın geliştirilmesinde aktif rol üstlenmiştir. Finansal analiz, kredi hesaplama ve bankacılık çözümleri konusunda bilgi birikimini okuyucularıyla paylaşan Zara, sektördeki güncel gelişmeleri yakından takip etmektedir.Uzmanlık Alanları:Kredi Hesaplama ve Yönetimi Bankacılık ve Finansal Danışmanlık Finansal Araçlar ve Uygulamalar