Finansman Ne Demek, Finansman Dinen Uygun Mu? Bankacılık terimlerinden biri olan finansman ne demek? Bu soru pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Bu kavram özellikle de para piyasaları ile ilgilenenlerin sıklıkla karşılaştığı kavramlar arasında yer alıyor. Para yönetiminin doğru bir şekilde yapılması için ise bu kavramın bilinmesi önem taşıyor.
Söz konusu ekonomik uygulamalar olduğunda pek çok kişinin dini kurallara uygunluğa dikkat ettiği ise bir gerçek. Dolayısıyla önemli kavramlardan olan finansmanın ne demek olduğunun yanı sıra dinen uygun olup olmadığı da merak edilenler arasında yer alıyor.
Finansman Nedir?
Günümüzde ticaret ile ilgilenen pek çok işletme ve kurum olduğundan söz etmek mümkün. Bu işletme ve kurumların işleyebilmesi için ise çeşitli süreçleri doğru şekilde yönetmek gerekiyor. Finansman da bu süreçler arasında yer alıyor. Peki finansman nedir? Bu kavram ne anlama geliyor?
En kısa hali ile finansmanı işletme ve kurumların faaliyetlerini yönetebilmesi için ihtiyaç duyduğu desteği sağlama işi olarak açıklayabiliriz. Yani finansman, kurumlar ve işletmeler için gerekli olan parayı sağlama sürecini kapsıyor.
İşletmeler ve kurumların pek çok faaliyeti yürütmek için finansmana ihtiyaç duyabileceğini söylemek mümkün. Finans, bu faaliyetleri sağlamak için kullanılan para, kredi ya da fonu ifade ederken; finansman ise bu kaynağın sağlanması ile ilgili bir sürece işaret ediyor.
Kısa Vadeli Finansman Türleri Nelerdir?
İşletmelerin faaliyetlerine yardımcı olmak amacı ile ihtiyaç duyduğu finansman türleri farklılık gösterebiliyor. Günümüzde pek çok işletme ya da kurum, kısa vadeli finansman türlerinden faydalanıyor. Bu finansman türlerini ise aşağıdaki şekilde özetlemek mümkün:
Banka Kredileri: Bu finansman şekli, işletme ve kurumların finansal kurumlar aracılığı ile temin ettiği kredileri açıklıyor. Bankalar üzerinden alının bu krediler, 1 yıldan az vadeye sahip oluyor.
Finansman Bonoları: Finansman bonoları, işletmelerin kendi teminatsız borç senetlerini ihraç etmesi ile gerçekleşen finansmanlar olarak karşımıza çıkıyor.
Ticari Krediler: Stok finansmanında kullanılan ticari kredileri, işletme sahiplerinin alabildiği özel bir kredi türü olarak açıklamak mümkün.
Dış Ticaret ile ilgili Finansman İmkanları: İhracat ile uğraşan kurumların açabildiği akreditif kredileri bu bağlamda ele almak mümkün. Bu kredi türünden ithalat yapan kurumlar da faydalanabiliyor.
Kısa Vadeli Fonlar: Finansman, aynı zamanda kurumun bağlı olduğu ana kuruluştan da sağlanabiliyor. Ana kuruluş ile sağlanan bu kredi türü kısa vadeli fon olarak karşımıza çıkıyor. Bu sayede diğer işletmelere de fon sağlamak mümkün hale geliyor.
Teminat ve Depozito: Kısa vadeli finansman sağlamak için kullanılan yöntemlerden biri de teminat, depozito ve avanslar olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle de bayileri olan kurum ve işletmeler nakit depozito ya da teminat alarak kısa vadeli finansman sağlayabiliyor.
Faktoring: Kısa vadeli alacakların devri olarak tanımlanan Factoring, işletme ve kurumların fon sağlamak için kullandığı yöntemler arasında yer alıyor. Bu yöntem, yapılan satışlar ile doğan alacakların, “Faktör” olarak adlandırılan diğer şirketlere satılmasını kapsıyor. Bu sayede alacakların tahsil edilmemesi gibi bir risk ortadan kaldırılmış oluyor.
Finansman Dinen Uygun Mudur?
Söz konusu para yönetimi ve edinme yöntemleri olduğunda dini açıdan uygunluk birçok kişi için önemli bir kriter olarak karşımıza çıkıyor. Bu konuda dini hassasiyeti olanlar finansmanın dinen uygun olup olmadığını merak ediyor.
Kullanılan finansman, İslam’ın uygun gördüğü genel finans ve ticaret esaslarına aykırı olmadığı sürece finans kullanmak dinen uygun olarak kabul ediliyor. Ticari işlemlerden elde edilen kazançta dinen bir sakınca bulunmuyor.