Kara Listeden Çıkmak İçin Yapılması Gerekenler
Kara Listeden Çıkmak İçin Yapılması Gerekenler

Kara Listeden Çıkmak İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir? Kredi çeken herkes kara liste ne demek sorusunu da soruyor. Kara liste, bankadan alınan bir veya birden fazla kredinin ödenmemesi sonucu yapılan takip ve kayıttır.

Kara listeye giren bir kişinin, bu takip listesinden çıkması uzun bir süreç olabilir. Ödeme yapılmamasının nedeni fark etmez ve kara listeden çıkana kadar yeniden kredi çekmek son derece zordur.

Kara Listeden Kaç Senede Çıkılır?

Kara listeden çıkma süresi genellikle 5 sene olarak bilinmektedir. Bu süre, Merkez Bankası tarafından alınan bir karardır.  Geçmiş senelerde alınan bu karara göre, bankaya borç ödense de 5 sene isim listede görünebilir. Banka inisiyatifi doğrultusunda yeniden kredi de çekilebilir. Fakat bankaya borç ödenmediğinde, kredi borcunun zaman aşımına uğraması 10 yıldır.

Kara Listeden Çıkmak Neden Önemli?

Kara listeye girmek, bankayla ilişkinizi kötü etkileyen bir durumdur. Çünkü en az 5 sene boyunca yeniden kredi çekmeniz, banka hizmetlerinden yararlanmanız zorlaşır.  Borcunuzu kapatırsanız, ismi sildirmek gibi ayrıntılara da dikkat etmeniz gerekecektir.

Kara listeden çıkmak, ekonomik açıdan ferahlatıcı bir etki yapabilir. Kredi notunuz da uygunsa, önemli ihtiyaçları karşılayarak ev veya araba sahibi olabilirsiniz. Kefil olmadan kredi çekebilmeniz daha kolay hale gelir.

Kara Listeden Çıkmak için Ne Yapılmalıdır?

Kara listeden nasıl çıkılır sorusu için borç ödeme durumuna göre hareket etmeniz gerekmektedir. Borcu ödemeniz ve ödememeniz durumunda kara listede kalma süreleri değişebilmektedir.

*Kara listeden çıkma yolunu açmak için borcu yapılandırabilirsiniz. Borç yapılandırma içinse, banka avukatıyla görüşme sağlayabilirsiniz. Bankalar avukata verdikten kısa bir süre sonra, yüksek kredi notu da hala görünüyorsa, yeni kredi verebilmektedir. Özellikle gelir belgesi gösterme konusunda sıkıntı yaşamayanlar, ipotekle kredi çekecek olanlar daha avantajlıdır.

*Borcu ödediyseniz, bankaya dilekçe doldurarak kara listeden çıkma talebi göndermelisiniz. Geri kalan kısım banka inisiyatifinde olacaktır. Genel duruma göre 5 sene listeden silinmeyi bekleyenler de çoktur.

*Bankayla genel olarak ilişkileri düzgün tutmalısınız. Kredi kartı ödemeleri sürekli asgari ödeme olmamalı ve zamanında ödeme yapılmalıdır. Devamlı olumsuz başvurulardan kaçınmalısınız. Bir süre kredi notunuzu yükseltici şekilde başvuru yapmamaya gayret ediniz.

*Banka üzerinden kendi adınıza yaptığınız fatura ödemelerini aksatmamaya çalışmalısınız. Mümkünse otomatik ödeme talimatı vermeli ve banka hizmetlerinden faydalanmalısınız.

*Kredi kartı limitlerini çok yükseltmemeniz gerekir. Düşük limiti olan ve kolayca hepsini kapatabileceğiniz borçlara girmelisiniz.

*Borcu kapatmak için bazı devlet bankaları ve özel bankalardan düşük miktarda kredi çekebilirsiniz. Krediden kalan kısmı ödeyebileceğiniz konusunda emin olmanız gerekir. Aksi halde yeni bir kredi borcu olması işleri daha da zorlaştırabilir.

*Borcu kapatamayanlar için kara liste affı avantajlarını takip edebilirsiniz. Bu gibi durumlarda gerekli başvurular vs. için takipte kalabilirsiniz.

Kara Listeden Çıktıktan Sonra Hemen Kredi Çekilir mi?

Kara listeden çıkınca, kredi notu uygun görülen banka müşterileri, kredi çekebilmektedir. Bankaya başvuru yaparken istenen belge ve şartları yerine getirmiş olmanız gerekir. Hemen kredi çekemiyorsanız, kredi notunuzu yükseltmeniz önerilir.

Kara Listeden Çıkınca Kredi Notu Yükseltme

Kredi notu yükseltmek isteyenler için, kara listeden çıktıktan sonraki süreç çok önemlidir. Bankalarla hiçbir teması olmayan kişilerin kredi notu düşük olacaktır. Bu nedenle yanlış bir algı olmaması adına, bir bankayla düzgün ödeme ilişkisi kurmalısınız.

Banka borçlarının bir gün bile gecikmemesi gerekir. Yeni kredi için borçlu olmamanız daha iyi bir puana zemin hazırlar. Düzenli borç ödeseniz de borç miktarı ve gelir dengesizliği önemli bir konudur. Ek olarak kara liste çıkışı sonrası, tek bankaya kredi çekme talebi göndermeniz gerekir.

Önceki İçerikCumartesi Pazar Günleri Eft Olur mu?
Sonraki İçerikAxess Puan Kullanılan Siteler
Recep Karaca
Recep Karaca, Hacettepe Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nden mezun olup bankacılık ve finans sektöründe uzun yıllara dayanan bir deneyime sahiptir. Özellikle ticari krediler, risk yönetimi ve stratejik finansal planlama alanlarında uzmanlaşan Karaca, sektördeki finansal gelişmeleri yakından takip eden bir uzmandır. Çeşitli büyük firmalarla çalışarak kurumsal finans yönetimi ve kredi değerlendirme süreçlerine dair bilgi birikimi edinen Karaca, finans dünyasındaki karmaşık süreçleri sade ve anlaşılır bir dille okuyucularıyla paylaşmaktadır.