Konut Kredisiyle Alınan Evin İpoteği Nasıl Kaldırılır?
Konut Kredisiyle Alınan Evin İpoteği Nasıl Kaldırılır?

Konut kredisi ile alınan evlerde ipotek kaldırma süreci sıkça merak ediliyor.  İpotek fek yazısı alma olarak da bilinen bu durumla beraber, ev sahipleri yeni işlemler yapma hakkı kazanıyor. İpotek kaldırmayı engelleyen kriterlerin aşılması ve tapu müdürlüğü işlemi ardından beraber istenen sonuca ulaşılmaktadır.

İpotek Hangi Durumlarda Kaldırılmaz?

Konut kredisiyle beraber alınan ev ipoteği, şayet kaldırılamıyorsa, temel neden borcun ödenmemesidir. İpotekli evin ipoteği, ancak tüm borç kapatıldığı zaman kaldırılmaktadır. Evi ipotek ettiren kredi sahibi, erken borç kapatma ve ipotek kaldırma isteyebilir. Daha erken borcu kapatmak için bankalar ara ödeme olanakları sağlamaktadır.

İpotek kaldırılamamasının başka bir nedeni ise banka kredi hesaplarındaki hatalardır. Şayet konut kredisi hesaplarında hata varsa, öncelikle bu hatanın düzeltilmesi gerekmektedir.

Konut Kredisiyle Alınan Evin İpoteği Nasıl Kaldırılır?

Elektronik ortam üzerinde görülen ipotekli ev ibaresini, bazı süreçleri tamamlayarak kaldırmak mümkündür. İpotek nasıl kaldırılır sorusunun yanıtı olan bu süreçte, bazı belgeleri ve şartları da tamamlamış olmanız gerekecektir.

Konut kredisiyle alınan ev ipoteğini kaldırmak için fek yazısı hazırlanmalıdır. Kredi sahibi, borcu bitmesi ardından, bankaya başvurarak bu yazıyı oluşturmaktadır. Fek yazısı oluşturulduktan sonra da tapu müdürlüğüne gönderilmesi gerekir.

Senelere göre değişen ipotek kaldırma ücreti ödenmeli ve alakalı bankaya gecikme olmaksızın yatırılmalıdır. Bankaya borç ve ipotek ücretlerinin bir kısmı ödenir, tamamı ödenmezse, ipotek kaldırma yapılmamaktadır.

İpotek kaldırma ücreti ödenince, ipoteği kaldıracak olan kurum, tapu müdürlüğüdür. Belirli bir süre inceleme gerçekleştikten sonra ipotek kaldırma kararı verilir.

İpotek Kaldırma Kontrolü Nereden Yapılır?

İpotek kaldırma başvurusu tamamlandıktan sonra, kişisel e devlet şifreniz üzerinden kontrol yapabilirsiniz. E devlet sayfası girişinden sonra, tapu bilgileri sorgulama yaparak sonuca bakabilirsiniz. Borcu kapatmanıza ve tüm işlemleri tamamlamanıza rağmen e devlet üzerinde ipotek kaldırılmamış görünüyorsa, kurumla irtibata geçebilirsiniz.

Banka ipotek kaldırma süreci boyunca bankayla iletişime geçmeniz faydalı olacaktır. Beklenmeyen durumlara yakalanmamak için, ipotek kaldırma süreci hakkında bankaya tüm soruları iletmelisiniz. Örneğin ev üzerinde başka ipotek varsa, daha farklı bir süreç olabilmektedir.

İpotek Kaldırma için Gerekli Belgeler

Ev ipoteğinin kaldırılması için, borcu tamamlandı yazısı ve harç ödemesi için dekont göstermelidir. Bankalar üzerinden tapu müdürlüğüne direkt olarak teslimat sağlanmalıdır. Bu belgeler ibraz edilmediği veya belgelerde bir hata olduğunda, tapu müdürlüğü ipoteği kaldırmayabilir.

İpotek Kaldırma İşlemi Ne Kadar?

İpotek kaldırma için gerekli harç ücretini, kredi çektiğiniz bankadan, güncel olarak öğrenebilirsiniz. Ayrıca tapu müdürlükleri de bu konuda bilgilendirme sağlamaktadır. Resmi internet siteleri, canlı destek birimleri veya direkt iletişim kanalları üzerinden bilgi alarak ödemeyi yapabilirsiniz.

Bankaya yapacağınız harç ödemesi ardından makbuz almayı unutmamalısınız. Şayet harç miktarından fazla bir ödeme talep ediliyorsa, ilgili müdürlükten daha detaylı bilgi isteyebilirsiniz. Ücret artışına neden olan duruma göre gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.

İpotek Kaldırıma Ne Kadar Sürede Tamamlanır?

İpotek kaldırma süresi, çok fazla değildir. Evrak incelemeleri tamamlanarak, ipotek kaldırma engeli durumlar incelenir.  Tapuya gereken başvurular yapıldıktan sonraki birkaç hafta içinde süreç tamamlanacaktır.

Konut kredisi çektikten ve ipotek kaldırma işlemi sonlandıktan sonra yeniden ipotekli ev kredisine başvurulabilmektedir. Bu iki kredi arasında yeni başvuru dönemi için bankayla görüşme yapabilirsiniz. Üst üste ipotekli ev kredisi için engel olmaması halinde, tekrar ipotek işlemleri yapılır.

İpoteği kaldırılan ev için yeni bir ipotekle ayrı bir kredi çekilebilmektedir. Yüksek meblağlarda konut kredisi olmasa da taşıt veya ihtiyaç kredisi çekilebilmektedir.

Düşük Kredi Notuyla Kredi Almak

Konut Kredisi İle Alınan Eve Ortak Tapu Yapılır mı?

Önceki İçerikFibabanka Nakit Avans Limiti Nasıl Yükseltilmektedir?
Sonraki İçerikGelir Belgesiz Kredi Almak
Recep Karaca
Recep Karaca, Hacettepe Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nden mezun olup bankacılık ve finans sektöründe uzun yıllara dayanan bir deneyime sahiptir. Özellikle ticari krediler, risk yönetimi ve stratejik finansal planlama alanlarında uzmanlaşan Karaca, sektördeki finansal gelişmeleri yakından takip eden bir uzmandır. Çeşitli büyük firmalarla çalışarak kurumsal finans yönetimi ve kredi değerlendirme süreçlerine dair bilgi birikimi edinen Karaca, finans dünyasındaki karmaşık süreçleri sade ve anlaşılır bir dille okuyucularıyla paylaşmaktadır.