Kredi kartı ile alışverişlerin her geçen gün artan tutarlarla yapılıyor olması kişilerin de kart borçlarını ödeyemez haline gelmesine neden. Bu sebeple kişiler en azından asgari tutarını ödemek zorunda kalıyor. Bir çok kesim ise kredi kartının asgarisini ödeme faiz getirir mi sorusunu soruyor. Sebebi kişinin faiz ödemek istememesi.
Kredi Kartının Asgarisini Ödemede Aylık ve Gecikme Faizi
Finansal açıdan kendi muhasebemizin üzerine çıkmamız bizleri maddi açıdan zorlu bir sürecin içerisine alıyor. Burada kişiler bu süreci en iyi şekilde atlatabilmek adına adım atarken özellikle kredi kartlarından yaptıkları harcamaların hepsini ödemek yerine en azından en az ödeme tutarını ödeyerek ilerlemek zorunda kalıyor. Bu aşamada da cebinden fazladan faiz parasını ödememek istiyor. Fakat maalesef durumlar öyle değil. Kartınızın ana borcunun asgarisini ödedikten sonra kalan tutar üzerinden kartınıza faiz yansıtılıyor ve siz be faizi ödemek zorunda kalıyorsunuz.
Kredi Kartı Gecikme aylık Faiz Oranı Ne
Kredi kartı ve borçları ile ödenmesinde faiz tutarları Merkez Bankasınca belirlenmektedir. Bu aşamada güncel olarak kartların aylık faiz oranı yüzde 1,80 ve gecikme faizi ise yüzde 2,10 üzerinden hesaplanarak tahsil edilmektedir.
Kart kullanımı harcaması ile ödemelerinde doğru bildiğimiz yanlışlar bulunuyor. Tüketici hakkını da başına geleceklerini de bilmeden hareket ediyor ve bu durum cebine yansıyor. Fazladan para ödemekle yetinmediği gibi bazı durumlarda finansal sorumlulukları da üzerine alıyor. Onlarca bankadan milyonlarca kredi kartı kullanıcısı ve sahibi bulunuyor. Bankaların en büyük gelir kaynaklarından birisi olarak karşımıza çıkıyor ve bu kartlardan hem tüketiciden hem üye işyerlerinden kazanç sağlıyorlar. En çok sevdikleri husus aslında kişilerin hep asgari tutarını ödemesidir. Bu anlamda borcu bitmez ve sürekli faiz ödemek zorunda kalan tüketici sayesinde para kazanımları artar ticari olarak büyürler.
Ekstre Erteleme Taksitlendirme Faizleri
Kredi kartı kullanıcıların birçoğu bankaların kendisine verdiği ve vereceği hizmetlerden de bi haber. Bu anlamda kredi kartı borcu erteleme, ekstre erteleme ve faizsiz taksitlendirme seçenekleri de mevcut. Örneğin Enpara belli tutarlara kadar yasal olan alışverişlerinizde ekstrenizi taksitlendirme yoluna gidiyor. Daha doğrusu harcamalarınızı taksitlendiriyor. Bu tip seçenekler tüm bankalarda mevcut. Ziraat Bankası da Combo kredi kartı için bu imkanı verebiliyor. Bu gibi durumlarda bankanızın müşteri hizmetlerini arayarak en doğru bilgiye ulaşabilirsiniz.
Kredi Kartının Asgarini Ödeme Yapmazsam Neler Olur?
Her ay kesilen ve size bildirilen kredi kartı hesap özetlerinde asgari tutar bulunur. Bu tutarın ödenmesi sizi bir çok mağduriyetten kurtarır. Örneğin kartınız kullanıma kapatılmaz, ilerleyen süreçte kredi kartından nakit çekim kapatılması olmaz, kredi notunuz düşmez bu sayede sonraki zamanlarda kredi ve diğer ürünlerin kullanımında engel oluşmaz. Günümüzde kredi notu araç kiralamadan, GSM operatörü üzerinden taksitle telefon alımına kadar önemli hususlardan birisi. Bu gibi hizmetlerden mahrum olmamak adına kartınızın en az asgari tutarını da ödemeniz önem taşıyor. Bu ödemeniz ile faiz ödemesi yapmak zorunda kalıyorsunuz ama bedelini de almış oluyorsunuz. Bu hususları daha ayrıntılı olarak finansal sorunlar kategorimizde bulabilirsiniz.
Kredi Kartlarına Hesaplana Faiz Çeşitleri
Kredi kartlarının borçlarından dolayı kişilerin hesabına yansıtılan faiz yükü kalemleri şu şekilde sıralanabilir.
- Kredi Kartı gecikme faizi
- Kredi kartı ekstre erteleme faizi
- Kredi Borcu ödenmeyen tutara işlenen aylık faiz tutarıdır.
Kredi kartlarınızın ana borcu bulunur. Bu borcun bir kısmı asgari tutar ile ödenmesi zorunlu miktardır. Bu miktardan sonra kalan tutara aylık işlenen faiz söz konusudur. Yani ödeyemediğiniz her ana para için faiz ödemesi yapmak zorunda kalıyorsunuz. Aylık faiz oranı yüzde 1.80. bu oran üzerinden kişiler faiz ödemesi yapar. Yabancı para birimleri üzerinden ise bu oran yüzde 1.44’tür. Bu oranlar Merkez Bankası tarafından açıklanır ve buradan dilerseniz tarihlerine göre daha ayrıntılı olarak inceleyebilirsiniz
Kredi Kartı Gecikme Faizi
Kartınıza ait ödeme tutarından ziyada asgari tutarını da ödemezseniz burada gecikme faizi uygulanır. Bu faiz oranları Merkez Bankası kararları ile uygulamaktadır. Bu aşamada güncel gecikme faiz oranı da yüzde 2.10 olarak uygulanıyor. Bu faizler de döviz kurları üzerinden değişiklik gösteriyor. Yabancı para birimlerinden bu oran yüzde 1.74’tür.
Ekstre Erteleme Faizi
Bankalar kredi kartı borçlarının ertelenmesi yada ekstre atlatma diye denilen hususu talep etmeniz halinde kısa bir incelemeye alır ve onay verirler. Bu onayı aldıktan sonra da sizlere faizi ödemeniz gereken tutarı, ne kadar ödeyeceğinizi, taksitli olması halinde ödeme planı gibi hususları sizlere teklif eder kabul ederseniz kredi kartı ekstre erteleme işlemi yapılmış olur. Burada alınan hizmet bir anlamda kredi gibi değerlendirilebilir. Ancak en fazla 12 taksitle ödemesi söz konusudur. Daha uzun vadede kredi kartı yapılandırma, ödeme ve taksitlendirme hususu olmaz. Kredi kartından taksitle nakit avans alan kesimden bahsedersek bu durumla aynıdır.
Kredi Kartının Asgarisini Ödeme Uygulanacak Faiz Oranları
Kredi Kartı işlemlerinde vade ve uygulanacak faiz oranları ile diğer hususlar Merkez Bankasınca düzenlenir ve uygulanır. Burada finans kuruluşlarının 32-45 gün aralığında açılan vadeli mevduat hesaplarına uygulanan faiz tutarları ile ilan edilen oranların iki haftalık ağırlıklı ortalaması alınmaktadır. TL ile kredi kartı aylık azami faiz oranı referansı 55 baz puan eklenerek belirlenirken aylık gecikme faiz oranı ise akdi faiz oranına 30 baz puan eklenerek belirlenme yoluna gidiliyor.
Katılım Bankalarında Kredi Kartı Gecikme Faizleri
Katılım bankalarında bilindiği üzere faiz yoktur. Bu anlamda kredi kartı işleminde uyguladıkları aylık akdi kar payı oranı azami akdi faiz oranı, aylık gecikme faiz oranı aylık gecikme faiz oranını geçemiyor. Burada ilginç kılan kar payı olarak uygulanması ile faiz arasındaki hususların tüketicilerin çoğu tarafından anlaşılamaması. Buna rağmen faiz olmadığından dolayı tercih edilmesidir. Fakat gecikmelerde ve ana para dışında ödenemeyen hususlarda kar payı ile karşı karşıya kalıyorsunuz.
Merkez Bankası Güncel Kredi Kartı Faizleri
Son zamanlarda Merkez Bankasının sürekli faiz indirimine gidiyor olması dolayısıyla internette bir çok blog ve sayfada güncel bilgilere ulaşmanız mümkün olmayabiliyor. Yazımızın hazırlandığı tarih itibariyle kredi kartı aylık faiz oranı 1.80 ve gecikme faiz oranı ise 2.10 dur. Bu rakamlar ilerleyen süreçte MB’nin faiz indirimi ile daha aşağılara inebilir. Bu anlamda duyurular yapılsa da en güncel bilgi MB sayfasından ediniliyor.
Kredi Kartından Ödeme İptaline Faiz İşler mi?
Kişiler zaman zaman yaptıkları alışverişlerin iptalini istemektedir. Bu anlamda kredi kartından ödemenin iptali ve iadesi ile ilgili ayrıntılara yer vermiştik. Burada süre geçmiş olsa bile kartınızla yapmış olduğunuz ödeme ve sonrasında iptali ile hesabınıza yansıtılmasında bir faiz işlemesi söz konusu değil. Burada ne kadar para ödemişseniz o kadar tutar hesabınıza aktarılıyor ve işleminiz bitmiş oluyor. Fakat ödeme yaptınız, ekstreniz kesildi ve siz iptal ettiniz. Bu sürede hesabınıza para geçmediği takdirde faiz işler mi merak ediliyor. Burada ekstre hesap özeti kesildikten sonra hesabınıza geri yansıtıldığı için son ödeme gününe kadar süreniz olur ve yine faiz işlemesi söz konusu olmaz. Bu durum mümkün değildir.
Kısaca açıklamak gerekirse kredi kartı hesap özetinde ana paranın asgari tutarını ödemek zorundasınız. Bu tutar sonrası kalan kısma aylık faiz tutarı üzerinden, asgari tutarının son ödeme günün geçirmenizi halinde ise gecikme faizi üzerinden tutar ödemek zorunda kalıyorsunuz.