Dijital alanlar ve teknolojinin birer yansıması olması nedeniyle Microsoft yapay zeka için 30 yılın ardından PC klavyesini değiştiriyor. Zira bu durum klavyelere al tuşu ekleyen Microsoft için önemli değişiklik.
Dünyanın tüm sektörlerde yapay zekayı kabul ediyor olması nedeniyle özellikle dijital ortamlarda yansımasını görüyoruz. Öyle ki Microsoft bu anlamda insanların yapay zekaya dönüşümüne katkı sağlayacak adımları atmaya başladı. Bu adımlardan biri de 30 yılın ardından bilgisayar klavyesinde değişikliklerin yapılması oldu. Üstelik finans dünyası bu ticari açıdan bu duruma şimdiden iştahını açmış durumda.
Microsoft Copilot tuşu Ne İşe Yarıyor?
Microsoft yapay zekaya dönüşümde katkı sağlamak amacıyla klavyelere yeni bir tuş ekliyor. Windows 11 ile bilgisayar satın alanlar artık klavyelerinde birer copilot tuşuna da sahip olacak. Bu tuşla kullanıcı;
- Uzun bir makaleyi özetleme
- Çevrimiçi mağazada ürün arama
- Bilgisayarında ayar değişikliği
- Bing tarafından desteklenen alım sohbet robotu çağırma
Gibi kısa yollara sahip olmuş olacak. Hatta bu tuş sayesinde kullanıcılar müzik bilgisi sahibi olmadan enstrüman çalarken şarkı söylemesini bilmese dahi yeni şarkılar yazabilecek. Copilot tuşu klavyede sağda bulunan CTRL tuşunun yanında olacak. Bazılarında ise menü tuşunun yanında yer alacak.
Microsoft konuya ilişkin bir duyuru yapsa da hangi bilgisayar üreticilerinin bu duruma dahil olacağına dair bir bilgi vermedi. Ancak yakın bir zaman içerisinde konuya ilişkin duyurunun yapılacağı beklentiler arasında.
New York Times Telif Hakkı Nedeniyle Dava Açtı
2024 yılı Microsoft için çok önemli bir yıl. Zira yapay Zekalı Bilgisayar Yılı olarak gören dijital devi aynı zamanda etik ve yasal sorunlarla mücadele ediyor. Ancak buna rağmen adımlarını atan şirketin bu aşaması teknoloji dünyası için de büyük bir gelişme olarak görülüyor. Klavyeye konulacak bu tuşun sisteme uyarlanması ticari olarak satışlarda önemli rol oynayacak. Bu sebeple beklentiler büyük tutuluyor.
Geçtiğimiz günlerde ChatGPT ’yi geliştiren OpenAl ile Microsoft’un yaptığı bir anlaşma söz konusu. Bu anlaşma ile yapay zeka araçlarını telif hakkıyla koruyan makalelerin ve haberlerin ihlali söz konusu olduğu iddiası ile dava açıldı. Davacı olan taraf ise New York Times oldu.
Yapay zeka ile klavyeye kısa yol ekleyen Apple bu anlamda öncülük etmişti. Zira bu kısayol 1980’lerde eklenmişti.