Asya Borsaları Güney Kore Hariç Pozitif Yön Alıyor
Dünya genelinde enflasyon-resesyon dengesinin devam ettiği bir dönemde, ABD’de Trump yönetiminin alacağı kararlar uluslararası ekonomi ve ticareti nasıl etkileyeceği konusundaki belirsizlikler Asya borsalarının yönünde etkili olmaya devam ediyor. Analistler, Trump’ın yemin töreni sonrası yapacağı açıklamaların piyasalar tarafından yakından takip edileceğini vurguluyor. Bu açıklamalarda, yeni yönetimin ticaret ve ekonomi politikalarına dair ipuçları aranacak.
Çin ve ABD Arasındaki İlişkiler
Çin Dışişleri Bakanlığı, Devlet Başkanı Şi Cinping’in, ABD’nin 47. Başkanı seçilen Donald Trump’la yemin töreninden sadece 3 gün önce bir görüşme gerçekleştirdiğini duyurdu. Şi Cinping, Trump’ı başkan seçilmesi dolayısıyla tebrik ederken, Çin-ABD ilişkilerinde yeni bir başlangıç ve daha fazla ilerleme umduklarını belirtti. Bu görüşmenin ardından, piyasalar, Trump’ın alacağı ilk kararların Asya borsaları üzerindeki etkisini yakından takip ediyor.
Çin’de Faiz Oranları ve Ekonomik Durum
Çin’de gösterge faiz işlevi gören 1 ve 5 yıllık kredi faiz oranlarında (LPR) değişikliğe gidilmediği açıklandı. Ulusal Bankalararası Fon Merkezi’nin açıklamasına göre, 1 yıllık kredi faiz oranı yüzde 3,1, 5 yıllık kredi faiz oranı ise yüzde 3,6’da sabit tutuldu. Bu kararın ardından, Çin’deki 18 bankanın PBoC borçlanma faizi üzerine koyduğu kar payı bildirimleriyle belirlenen LPR, ülkenin gösterge faizi işlevini sürdürüyor.
Japonya ve Güney Kore Ekonomik Verileri
Japonya’da bugün açıklanan verilere göre, Kasım 2024’e ait çekirdek makine siparişleri aylık yüzde 3,4 ve yıllık yüzde 10,3 artış gösterdi. Ancak aynı döneme ilişkin sanayi üretimi aylık bazda yüzde 2,2, yıllık bazda ise yüzde 2,7 azalırken, kapasite kullanım oranı yüzde 1,9 düştü. Bu gelişmelerle birlikte, Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,2 artarak 38.907 puana yükseldi. Güney Kore’de ise Kospi endeksi yüzde 0,1 azalışla 2.520 puana geriledi.
Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 2’lik bir artışla 19.975 puandan işlem görürken, Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,2 artarak 3.247 puana yükseldi. Hindistan’da Sensex endeksi ise yüzde 0,1 artışla 77.220 puanda bulunuyor.
Bu gelişmeler, Asya borsalarındaki hareketliliği yansıtırken, yatırımcılar ve analistler, Trump yönetiminin politikalarının ve Çin-ABD ilişkilerinin piyasalar üzerindeki etkilerini yakından takip etmeye devam ediyorlar.