Home Bankalar Banka EFT’si Ne Kadar Sürede Hesaba Geçer?

Banka EFT’si Ne Kadar Sürede Hesaba Geçer?

Banka EFT'si Ne Kadar Sürede Hesaba Geçer?
Banka EFT'si Ne Kadar Sürede Hesaba Geçer?

EFT Ne Kadar Sürede Hesaba Geçer? Finansal teknolojilerin gelişmesi ile birlikte para alma veya gönderme işlemlerinizi saniyeler içerisinde tamamlanmanıza yardımcı olan EFT, normal hayatta en sık kullanmakta olduğumuz bankacılık işlemlerinden biridir.

EFT Nedir? Nasıl Yapılır?

Başka bir hesaptan diğer bir hesaba elektronik bir şekilde para göndermeye yardımcı olan hizmete EFT denilmektedir. Eft’nin genel açılımı elektronik fon transferi olarak ifade edilmektedir. EFT, banka hesapları arasında yer alan para transferi işlemini yapmak amacıyla sıklıkla kullanılan yöntemler arasında yer almaktadır.

Banka hesabınızda yeterli miktar bulunması durumunda gönderici, alıcının hesap bilgilerini girerek para transferini gerçekleştirmektedir. EFT, alıcının IBAN veya banka hesap numarası ile kullanılmaktadır.

Eft – Havale Farkı Nedir?

Havale veya Eft’yi birbirinden ayıran en önemli özellik işlemin yapılmakta olduğu zaman süreci ve işlem maliyetidir. Havale, benzer bankadaki çeşitli hesaplar arasında yapılmakta olan transfer işlemdir. Bu açıdan işlem maliyeti genel anlamda daha düşük ödenmektedir. EFT ise iki bankanın da farklı olması durumunda para transfer işlemi kullanılmaktadır. Bu sebeple EFT yönteminde paranın alıcı hesaba ulaşabilmesi için uzun bir zaman gerekebilir ve işlem maliyeti havaleye oranla daha yüksek olmaktadır.

Eft Saatleri Nelerdir?

EFT işleminin gerçekleşebilmesi adına her iki banka hesabının da işleme açık olması kısaca aktif durumda bulunması gerekmektedir. Genellikle Türkiye içerisinde yapılmakta olan işlemlerde EFT saatleri ortalama 9:00 ile 17:00 arasında yapılmaktadır. Hafta sonu veya resmi tatillerde EFT işlemi yapılamamaktadır. Bu sebeple en yakın iş gününe devretmektedir.

Eft Ne Zaman Hesaba Geçer?

EFT ile birlikte transfer edilmekte olan tutarın alıcı hesabına ulaşması gönderici ile alıcı bankalarının işlem yoğunluğuna bağlı olduğu bilinmektedir. Bunun yanında EFT saatleri içerisinde transfer işlemi yapıldıysa aynı gün kısa bir süre içerisinde alıcı hesabına iletilmektedir. EFT saatleri dışında ise verilmekte olan transfer komutları ilk iş günü içerisinde işleme alınmaktadır.

EFT Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

EFT yönteminin başarılı olacak şekilde yapılabilmesi adına aşağıdaki adımları doğru bir şekilde yaptığımızdan emin olmanız gerekmektedir;

  • Parayı göndereceğiniz kişinin banka hesap bilgilerinin doğru olması gerekmektedir.
  • Alıcının bilgileri eksiksiz bir şekilde girilmektedir.
  • Mesai saatleri dışında iseniz geleceğe yönelik EFT komutu verilecekse eğer hesabınızda yeterli tutarın olması gerekecektir.
  • Bunun yanında eft’de yer alan açıklama kısımları doğru olarak doldurulmalı ve transfer çeşidin doğru seçilmesi önemli bir boyut taşımaktadır.

EFT İşlem Süresi Nedir?

EFT yardımıyla transfer edilmekte olan tutarın karşı tarafa ulaşması, gönderici ile alıcı bankaların işlem yoğunluğuna bağlı olacak şekilde değişmesi EFT işlem süreci olarak adlandırılmaktadır.

Hafta Sonu Eft İşlem Saatleri

Banka şubeleri aracılığıyla EFT yapmak istediğinizde mesai saatlerini takip etmeniz gerekmektedir. Hafta sonları veya resmi tatillerde EFT işlemi yapılmamaktadır.

Resmi Tatillerde Eft İşlem Ve Süreleri

Merkez Bankası aracılığıyla EFT işlemi, kontrol edilerek onay kararı verildiği  için hafta sonları ya da resmi tatilde gerçekleşmemektedir. Hafta sonu veya hafta içi para transferi yapmak istediğinizde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası aracılığıyla geliştirilmekte olan fast işlemi sayesinde 7 gün istediğiniz vakit para transfer işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Eft İptali Ve Geri Alma Süreci

Yanlış bir EFT yöntemi iadesi, eft’nin gerçekleştirilmekte olduğu banka aracılığıyla yapılmaktadır. Fakat doğru hesap ve IBAN ile doğru kişiye yapılmakta olan bir EFT iadesi ancak kendisine gönderilmektedir. Bu açıdan sizler de para para transferi yaptığınızda bu gibi etkenleri fark ederek daha dikkatli davranmanız yararlı olacaktır.

Previous articleDevlet Destekli Kredi Almanın Püf Noktaları
Next articleVakıfbank 3D Secure Kapatma
Recep Karaca, Hacettepe Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nden mezun olup bankacılık ve finans sektöründe uzun yıllara dayanan bir deneyime sahiptir. Özellikle ticari krediler, risk yönetimi ve stratejik finansal planlama alanlarında uzmanlaşan Karaca, sektördeki finansal gelişmeleri yakından takip eden bir uzmandır. Çeşitli büyük firmalarla çalışarak kurumsal finans yönetimi ve kredi değerlendirme süreçlerine dair bilgi birikimi edinen Karaca, finans dünyasındaki karmaşık süreçleri sade ve anlaşılır bir dille okuyucularıyla paylaşmaktadır.

Exit mobile version