Home Krediler Kredi Ödemesi Bir Gün Gecikirse Ne Olur?

Kredi Ödemesi Bir Gün Gecikirse Ne Olur?

Finansal açıdan zorluklar yaşadığımız bu günlerde borçlarımızı ödeyemediğimiz zamanlar olabiliyor. Ödenemeyen borçlardan birisi de almış olduğunuz kredilerin taksitleri olabilir. Bu durumda kredi ödemesi gecikmesi halinde ne olur? sorusunun cevabını arayanlardansanız yazımızı sonuna kadar okumanız önemlidir.

Kredi ödemesi bir gün gecikirse ne olur? Kredi ödemesi bir ay gecikirse ne olur gibi soruların cevaplarını arayan binlerce kişi bulunuyor. Nedeni ise her geçen gün bankaya olan borçlu sayısıyla borcuna ait taksitlerini ödeyemeyen kişilerin sayısında sürekli artış olmasıdır. Bununla ilgili sorularınız için sayfamızdan destek alabilirsiniz.

Kredi ödemenizin bir gün ya da iki gün gecikmesinde bir sıkıntı yaşamazsınız. Burada faizini ödersiniz ve yaşamınıza dönersiniz. Ancak bu gecikmeler sürekli olması halinde kredi notu eksikliği yaşamaya başlayabilirsiniz. Bu anlamda geciken krediler için ne kadar faiz oranı ile ödeme yapmak zorunda kalacağınızı da makalemizin devamında bulabilirsiniz.

Kredi taksitlerinin gecikmesi

Ödemeniz gereken kredinin vadesi ile ödeme planı belli olmasına karşın finans durumunuz bu borcun ödenmesine el vermeyebilir. Bu gibi durumda karşılaşacağınız hususlar bankalarca yapılan uygulamalar nedeniyle tam bilinir bilgi. Bu aşamada karşımıza çıkacak hususlar şunlar:

-Banka ödeme vadesi gelmediğinde bile sizlere e-mail, SMS ile kredi taksit ödemesi borcunu bildirir.

-Borcun vadesi geçtikten sonra yine SMS, mail ve telefonla size borcun vadesinin geçtiğini, ödemeniz gerektiğine, borca faiz işlediği hatırlatılır.

-Söz konusu borcunuzla ilgili olarak kısmen ödeme yapmanız halinde de banka kalan kısmı için mutlaka iletişime geçer.

-Borcun ödenememe durumu ilk 15 günü bulduğunda size yazılı tebligatla ihbarname çıkarılır ve borcun ödenmesi istenir. Bu ihbarnamede ödeme için süre belirtilmiştir. Bu süre içinde ödeme yapılmazsa yasal takip süreci başlar.

-Kredide kefil bulunuyorsa bu ilk dört maddede oluşan hususlar kefil için de uygulanır.

-Borcu halen ödemediyseniz yasal süreç başlar ve sizinle avukatlar iletişim kurmaya başlarlar.

-Avukatla yeni bir taahhüt verebilirsiniz. Bu durum sizi yasal olarak bağlar. Bu nedenle hukuki anlamda destek almak mantıklı olabilir. Taahhüt vermezseniz ve ödeme yapmazsanız yasal süreç başlamış olur.

-Kredide haciz ve icra yoluyla borç ödenemiyorsa burada banka beklemeye başlar ve uzun süre tahsil edilemediğinde varlık yönetim şirketlerine kredinizi devreder.

-Kredi ödenmesi için varlık yönetim şirketi bu tür adımlar atabilir. Hatta pazarlık konusu ederek çok daha uygun şartlarda ödenmesi de mümkün olur.

Bankalara olan kredi taksitlerinin ödenemediği durumlarda banka aylık ödemelerini iptal ederek borcun tamamının ödenmesi de yasal olarak mümkün hale getirildi. 2014 yılı sonunda çıkarılan Tüketici Yasası bu tür hususlarda şeffaflık oluşturdu. Buna göre tüketicinin iki taksiti art arda ödemediğiniz zaman banka borcun tamamının ödenmesini isteyebiliyor. Fakat buna biraz daha zaman tanıyan bankalar üç ay ile sınırlandırıyor. Bu süre sonunda da yasal süreç başlamış oluyor.

Kredide Gecikme Faizi

Borcun ödenemediği günden itibaren kredi ve kartlara faiz uygulaması yapılır. Yani borcun ödenemediğinde sizden tahsil edilecek ceza gibi düşünebilirsiniz. Kredi alımında kullanmış olduğunuz yasal faizin en fazla yüzde 30 u oranında yeni bir faiz uygulaması yapılır. Örnekle açıklayacak olursak yüzde 1 oranında faizle kredi aldıysanız ödemesi gecikmesi halinde yüzde 1,30 oranında gecikme faizi uygulanır. Daha fazla oranın hesaplamada uygulanması mümkün değildir. Toplam faiz tutarının hesaplanmasında ise yüzde 1 faiziniz + yüzde 1,30 gecikme faizi = Yüzde 2,30 oranında faiz ödemesi olur. Bu oran ödenemeyen taksit tutarı üzerinden hesaplanacaktır. Yani 1000 TL taksitiniz varsa bu durumda 23 TL faiz ödemesi yapmanız ve ayrıca BSMV ve KKDF ödemeniz gerekiyor. Elbette bu durum ödenemeyen gün sayısıyla da değişiklik gösteriyor.

Geç Ödenen Kredilerin Kredi Notuna Etkisi

Bankalardan yapmış olduğunuz tüm işlemler sizin sicilinizde kayıtlı olarak sistem kalır. Ne kadar geciktirdiniz, ne kadar erken ödediniz, bankalara olan borçlarınız. Hepsi burada kayıtlıdır. Nitekim geciktirmelerin sürekli olması bankalarca eksi puan olarak görülür ve kredi notunuzda olumsuz olarak etkilenir. Bu durum bir sonraki kredi çekme başvurusuna kadar devam eder. Bu aşamada kredi almanızın önüne bile geçebilir.

Burada sizin bankalara olan borçlarınızdaki hareketleriniz ile sizin borcunuz karşısındaki durumunuzu değerlendirmeye alır. Yani geciktirirseniz, ödemezseniz banka yine aynı hususları yerine getireceğinizi varsayarak size kredi tahsisi yapmaz. Bu nedenle almış olunan kredilerin taksitleri ve harcama yapılan kredi kartı borcunun en azından asgari tutarının ödenmesi gerekir.

Kredi Yapılandırma Seçenekleriniz Arasında

Kredinizi ödeyemediğiniz durumlarda önünüzdeki bir seçenek yapılandırma seçeneğidir. Yasal süreç başlamamışsa ve kredi notunuzda yerle bir olmamışsa bankanızla görüşerek yeni bir kredi yapılandırmasına gitmenizde doğru olabilir. Burada mevcut borç kapatılırken yeni faiz üzerinden yeni kredi ve yeni ödeme planı ile hareket edilir. Yani 2-3 aylık süreç içinde ödenemeyen krediler için birebir fırsat oluşturabilir.

Kredi notu düşmesi halinde bankalar hiçbir ürünü size vermek istemez. Fakat verilen kredinin de batık krediler grubunda olmasını da istemez. Bu nedenle mevcut borçlarınız için yeni bir yapılandırma ile ödeme planı bankanın da işine gelebilir. Bu aşamada ise banka sizden kefil isteyebilir. Bu kefilin hatta memur olması da talep edilenler arasında olabilir. Ve yine bu kefilin kredi notunun iyi olması aylık düzenli gelirinin olması da mutlaka aranılan hususlardan birisidir. Kredi notu için destekler de alınabiliyor.

Borç Transferi Kredisi

Kredilerde borcun ödenememesi halinde bazı tüketiciler başka bankaya borcun transferine başvurur. Burada başvurduğunuz banka onay vermesi halinde asıl borçlu olduğunuz banka ile iletişime geçer toplam borç ile ödendiği tarihte toplam faizi sonrasında kredinin toplamda ne kadar tutar ile kapanacağını öğrenir. Bu aşamadan sonra kredinize onay verir ve söz konusu para sizlere verilmez. Direk borçlu olan bankanıza banka kendisi virman eder ve güvenceye alır. Yani alternatifleriniz arasına kredi transferini de alabilirsiniz.

Kredi Borcunun Ödenememesi Halinde Maaşa Haciz

Bankaya borcunuz varsa ve ödemekten imtina ediyorsanız yasal süreç ile birlikte maaşınıza haciz ve icra söz konusu olur. İcra müdürlükleri aracılığıyla konulan haciz sonrası maaşınızın dörtte birlik kısmı kesintiye uğrar ve ilgili bankaya ödenir. Bu durumda borcun kapatılmadığı her dönem için ayrı faiz uygulaması yapılır. Avukat, haciz ve icra masrafları da borca eklenir. Mevcut borcun çok daha fazlasını ödemek zorunda kalırsınız. Bazı durumlarda maaşınızın tamamına da el konulması söz konusu edilmiştir. Bu yasal değildir ancak bankaların yaptığı hususlardan birisidir. Bu durumda söz konusu İcra dairesine başvurarak bu hususun iptalini talep edebilirsiniz. Yine hukuki olarak destek almak mağduriyetiniz açısından çok doğru olur.

Bankalardan alınan borçların bir ödeme planı vardır ve buna uymak zorundasınızdır. Dışına çıktığınız zaman önce maddi olarak sonra da kredi yasaklısı gibi bir cezaya maruz kalırsınız. Bu sebeple ödemelerinizde bir düzen olması gerekir. Yaşamın getirdiği zorluklar bizleri bunları yapmamıza engel olabilir. Bu durumda yasal haklarınızı bilmeniz önemli bir husus. Fakat kredi ödeme 1 gün geciktirmeniz halinde sadece yasal faizini ödemekle yükümlüsünüz.

Kredi notunuzu yükselterek daha kolay kredi almak için yapmanız gerekenleri anlattığımız Kredi Notu Yükseltme Yazımız

Exit mobile version