Home Krediler Maaşıma Göre Ne Kadar Kredi Çekebilirim?

Maaşıma Göre Ne Kadar Kredi Çekebilirim?

Maaşıma Göre Ne Kadar Kredi Çekebilirim?

Bankalar sabit gelirli olan müşterilerine kredi vermeyi tercih etmektedir. Çünkü geri dönüşü olduğunu bildiklerinden maaşlı müşterilere kredi vermek için asla hayır diyemezler. Bu bakımdan elbette kredi notu kriterlerine de bakarlar, ancak sabit bir maaşınız varsa yine de size kredi vermek için fazla zorluk çıkaracaklarını düşünüyoruz Finansal kuruluşlar sizin maaşınızın yüzde 60’a varan oranda kredi kullanmanıza sıcak bakmaktadır. Bankalar yaptıkları hesaplamada yıllık gelirinizin yüzde 60’ından fazlasının kredi taksiti olarak ödemenizi göre kredi talebinizi değerlendirmek isterler.

Maaşıma Göre Ne Kadar Kredi Çekebilirim?

Son zamanlarda bankalar bu kriterleri de oldukça aşarak maaş müşterisine maaşının 20 katına kadar yıllık kredi kullandırma yoluna gitmektedirler. Elbette sadece maaşa bakarak kredi verilmiyor. Bankalar  sizin kredinizi geri ödemeniz için, her türlü gelir kalemlerinizi hesaplayarak değerlendirmeye alıyor. Başka gelir kaleminiz varsa onları da hesap ederek sizin çekebileceğiniz kredi miktarını hesap edebiliyorlar. Kredinizin limitini belirleyen etkenler arasında taşınmaz mal gelirleriniz, faiz gelirleriniz, ek iş gelirleriniz gibi farklı kriterler de dikkate alınmaktadır.

Bütün toplamın yüzde altmışı kadar size kredi kullandırma fırsatı sunulmaktadır. Maaşıma göre ne kadar kredi çekebilirim sorusu, standart bir cevabı olan soru değildir. Sadece maaşınıza göre kredi çekmek istiyorsanız elbette bunu da kredi skorunuza göre bankalar değerlendirip karar verecektir. Ancak tekrar hatırlatalım. Eğer sorunsuz, düzenli bir müşteri iseniz bankalar maaşınızın 20 katına kadar size ihtiyaç kredisi verebilirler.

Maaşıma Göre Ne Kadar Kredi Çekebilirim?
Maaşıma Göre Ne Kadar Kredi Çekebilirim?

Maaşınıza göre çekebileceğimiz kredi miktarını hesaplamak için basit bir örnek verebiliriz. Tüketici kredisi için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun aldığı karar gereği size en fazla 36 aya kadar vade verilmektedir. Aylık gelirinizi en fazla yüzde 60’ı kadar kredi taksidiniz olacağına göre, 30000 TL geliriniz olduğunu varsayarsak, gelirinizin % 60’ı x 12 sizin maksimum çekebileceğiniz kredi miktarını göstermektedir. Bu basit hesaba göre çekebileceğiniz yıllık kredi tutarı 216 bin TL civarında olacaktır. Eğer taşıt kredisi alacaksanız aynı şekilde en fazla 48 ay ile sınırlandırıldığı için x 48 olacaktır. Bu şekilde hesap yaparak maaşınıza göre ne kadar kredi alacağınızı tahmin edebilirsiniz.

Tabii yapılan son düzenlemeler gereği 50.000 TL üzerine 36 ay kredi verilmemektedir. 100.000 TL üzerine 24 ay kredi verilmemektedir. Yani örneğin 250.000 TL ihtiyaç kredisi çekmek istediğinizde maksimum 12 ay taksit yapılabilmektedir. Bankalara kredi başvurusu yapacağınız zaman bu kısıtlamayı unutmamanızda fayda var.

Bazen hesaplar istediğimiz gibi tutmayınca kredi borcumuzun da ödeme zamanı gelince şaşar kalırız. Bu işin içinden nasıl çıkılır, diye düşünmeye başlar insanlar. Kredi borcu nasıl kapatılır, araştırmaya başlanır.

Biz de hesabını kitabını bilmeyenlerin yardımına koşmak amacıyla kredi borcunu ödeme yollarını araştırdık, size kısaca özetlemek istiyoruz.

Kredi Borcu Nasıl Kapatılır?

Öncelikle toplam borcunuzun ne olduğunu iyice hesaplamanız gerekiyor. Bunun için bankalara, akrabalarınızla, arkadaşınıza… Her kimden ne kadar para aldıysanız ve ödemediklerinizin toplamını yaparak borcunuzun listesini çıkarmanız gerekir. Tam borcunuzu öğrenmelisiniz. Sonrasında ihtiyacınız olan parayı bulmak için doğal olarak bankalara giderek durumu izah edeceksiniz ve tüketici kredisi talep edeceksiniz.

Kredi Borcunu Tamamen Kapatmak İçin Farklı Yöntemler

Burada unutulmaması gereken en önemli nokta, tüketici kredileri maksimum 36 ay vade ile verilmektedir. Bu sebeple borçlarınızın toplamını hesapladıktan sonra 36 aya bölerek geri ödeme hesabınızı önceden kendiniz çıkarabilirsiniz.

Eğer bankalar size kredi notunuz düşük olduğu için ya da gelir belgesiz yoksa kredi vermeyebilir. Bu durumda da yapmanız gereken önemli farklı kararlar ortaya çıkabilir. Örneğin, satmak zorunda kalacağınız arabanız, eviniz, tarlanız… varsa bunları hesap etmek zorundasınız. Borcu kapatmak için mecburen elimizdeki varlıklardan satış yapmak gerekebilir. Elbette kredi talebiniz karşılanmazsa bunları satmanıza gerek yoktur.

Diyelim ki, size kredi verildi. Bankadan çektiğiniz kredi ile kredi borcu kapatma yoluna gittiniz. Bu durumda yapmanız gereken, yeniden bir gelir-gider tablosu oluşturmak. Burada giderlerinizi azaltma yollarını araştırmalısınız. Masraf kalemlerinizi tek tek yazarak gereksiz olanları iptal etmelisiniz ya da zorunlu kullanmanız gereken gider kalemlerini yarıya kadar düşürmeyi hedeflemelisiniz.

Eğer satacak bir şeyiniz yoksa, tam zamanlı çalışan birisi iseniz ekstra işler yapma düşüncesi mantıklı olabilir. Ek işler bularak gelirinizi artırmayı sağlayabilirsiniz. Eğer bir el becerileriniz, hobileriniz varsa evde yapılan işler sayesinde ek gelir elde edebilirsiniz.

Borçlarınızı düzenli olarak öderken yapmanız gereken en önemli hareket, bundan sonra yeni borç yapmamak için kendinize söz vermelisiniz ve gereksiz harcamalardan kaçınmalısınız.

Bu durumu evde eşiniz ve çocuklarınıza da anlatarak daha tasarruflu davranmalısınız. Gereksiz şeyleri ertelemeniz, almamanız konusunda ailece fikir birliği içinde olmalısınız. Bu düşünceyi benimsediğiniz zaman doğal olarak kredi borcu nasıl kapatılır diye bundan sonra fazla kafanızı kurcalayan sorular olmayacaktır.

Unutulmaması gereken en önemli konulardan birisi de kredi çekildiği zaman, birinden borç aldığınız zaman başkasının parasını harcıyormuş gibi düşünmenin yanlış bir anlayış olduğunun farkına varılması gerekir.

Kredi Notu Nasıl Yükselir?

Previous articleÜlkelerin Kredi Notu Nasıl Belirlenir?
Next articleKredi Ödemesi Bir Gün Gecikirse Ne Olur?
Esra Zara, Boğaziçi Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun olduktan sonra bankacılık ve finans sektöründe kariyerine adım atmış, özellikle kredi yönetimi ve finansal analiz alanlarında uzmanlaşmıştır. Uzun yıllar özel bir bankada çalışarak bireysel ve ticari kredilerde deneyim kazanan Zara, aynı zamanda birçok finansal uygulamanın geliştirilmesinde aktif rol üstlenmiştir. Finansal analiz, kredi hesaplama ve bankacılık çözümleri konusunda bilgi birikimini okuyucularıyla paylaşan Zara, sektördeki güncel gelişmeleri yakından takip etmektedir.Uzmanlık Alanları:Kredi Hesaplama ve Yönetimi Bankacılık ve Finansal Danışmanlık Finansal Araçlar ve Uygulamalar

Exit mobile version